Online műsor hallgatása
  15:08:28 Június 17. Hétfő, Laura, Alida napja  
 
 
   
 
 
 
  
 
  
 
 
 
   Felíratkozás a hírlevélre
  Íratkozzon fel hírcsatornánkra! RSS hírcsatorna
   Hírarchívum
    Adatvédelmi tájékoztató
 
 
 
 
Fortuna Hírek  
Paks II. Akadémia: együttműködés hat hazai egyetemmel
2019.06.03. 00:11:27
Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés indul ősztől hat magyar egyetemen. A Paks II. Akadémia elnevezésű program keretében az egyetemek a Paks II. Atomerőmű Zrt. támogatásával indítják el a szakirányú továbbképzési szakot, ami ennek köszönhetően a hallgatók számára ingyenes. Jelentkezni a kiválasztott intézmények felvételi rendje szerint lehet, erről és a képzés további részleteiről az intézmények, valamint a Paks II. Zrt. honlapján találhatnak további információt az érdeklődők. A képzés indítása kapcsán Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Atomerőmű Zrt. és hat egyetem között. Az első ilyen megállapodást a Pécsi Tudományegyetemmel kötötték meg. Az előkészületek - ahogy a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja, dr. Medvegy Gabriella is kiemelte - hónapokkal korábban megkezdődtek.

Medvegy Gabriella

A Paks II. Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki a tananyagot. A hat egyetem a Paks II. Zrt. anyagi támogatása mellett indítja el az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot, a Paks II. Akadémia keretében. A képzés ennek köszönhetően a hallgatók számára térítésmentes. A Pécsi Tudományegyetem rektora emlékeztetett rá, hogy a Paks II. projektért felelős miniszterrel, Süli Jánossal, nem sokkal korábban írtak alá keretmegállapodást, aminek egy fontos eleme a mostani szakirányú továbbképzés, amelynek két féléve alatt a hallgatók alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Dr. Miseta Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a XXI. százan talán legnagyobb hazai beruházásának sikere érdekében komoly összefogásra van szükség. A rektor arról is szót ejtett, hogy egyetemükön a hallgatói létszám emelkedik, a műszaki szakok iránt érezhetően nő az érdeklődés.

Dr. Miseta Attila

Az együttműködési megállapodást a Paks II. Zrt képviseletében Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató, a PTE részéről Prof. Dr. Miseta Attila rektor és Jenei Zoltán kancellár írta alá.
Lenkei István szavai szerint az ősszel induló képzést elvégezve az egyetemekről olyan szakemberek kerülnek ki, akik nagyon jó eséllyel nyerhetnek felvételt a Paks II. Zrt.-hez. - Bízom benne, hogy sokan fognak jelentkezni a Paks II. Akadémiára, és közülük minél többen a kollégáink lesznek majd - fogalmazott a vezérigazgató.

Lenkei István

A jól képzett szakemberek iránt mindenhol nagy a kereslet, így van ez a nukleáris iparban is. A Paks II. Zrt. számára nagyon fontos a magasan képzett munkaerő, éppen ezért hívta életre a projekttársaság a Paks II. Akadémiát, amely színvonalas képzési programot kínál az egyetemi hallgatóknak. Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzést elvégző szakemberek megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be úgy a hazai, mint a nemzetközi energiaszektorban. - húzta alá Lenkei István.
Mittler István kommunikációs igazgató hozzáfűzte, hogy a szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók gyakorlati tudást kaphatnak az energiaipar érintett szegmenséből. A képzést sikerrel befejezők jó eséllyel számíthatnak stabil munkahelyre, hosszú távú szakmai pályafutásra köszönhetően annak, hogy nemcsak az új blokkok létesítésekor, hanem azok üzemeltetése során is számít a szakemberekre a Paks II. Atomerőmű Zrt. Az új blokk tervezett üzemideje pedig - mint Mittler István is aláhúzta - hatvan év.

Mittler István

A közeljövőben a Paks II. Atomerőmű Zrt. együttműködési megállapodást köt a többi érintett egyetemmel, azaz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel. A 2019 őszén induló szakirányú továbbképzésre a választott intézmény felvételi rendje szerint lehet jelentkezni, amelynek részletei az adott intézmény honlapján találhatók meg, de a Paks II. Akadémia iránt érdeklődők további információhoz juthatnak a paks2.hu weboldalon is.

 
 
[06.03. 00:14]Paks II. Családi Nap a városi strandon  
[06.03. 00:12]Paks II. Interaktív kamion  
[06.03. 00:04]A régió is szerephez jut a Paks II. projektben
[04.29. 22:37]Paks II. számít a magyar kutatók, tudósok munkájára  
[04.29. 22:16]Paks II. Zrt. fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást is  
[04.29. 22:14]Paks II. arculata a Vigadó Galériában  
[04.29. 22:09]Jótékonysági akcióhoz csatlakozott a Paks II. Atomerőmű Zrt.  
[04.29. 22:06]Paks II. számít a magyar kutatók, tudósok munkájára  
[03.31. 22:10]Országjáró körútra indul a Paks II. kamion  
Korábbi hírek
Az utolsó 30 hír
Az utolsó 50 hír
Az utolsó 100 hír
Bonyhád és környéke (archív)
Cece, Sárbogárd és környéke (archív)
Kezdőlap
 
Szabó MelindaSzabó Melinda
   14:00 - 18:00
14:28
L.L. Junior / Horus / Igni / Young G / Goore / Gino - Szeretet
14:24 Edward Maya / Vika Jigulina - Stereo Love
14:21 Filatov and Karas - Au Au
14:17 Emergency House - Nyakig ér a holiday
14:13 Anastacia - Left Outside Alone
14:10 Becky G / Maluma - La Respuesta
14:07 Follow The Flow - Gavallér
13:54 Kozmix - Holnapután
13:51 Mark Ronson / Yebba - Don't Leave Me Lonely
13:47 Texas - Summer Son
partnereink
  © 2004-2018, Fortuna Rádió 7030 Paks, Kereszt utca 25/a.    tel/fax: +36 (75) 411-111    e-mail: info@fortunaradio.hu     Adatvédelmi tájékoztató  Íratkozzon fel hírcsatornánkra!


    Bezár  
Online műsor Új weboldal nemsokára